Τραγούδια Χωρισμού

2

Οι Ελληνες διασκεδάζουν με τραγούδια χωρισμού

Γιατί οι Ελληνες χορεύουν με τόσο λυπημένα τραγούδια, ρώτησε κάποια στιγμή ένας Αμερικάνος φίλος που βρέθηκε στην Ελλάδα για κάποιες βδομάδες. Πώς να εξηγήσεις στον ξένο ότι ο σεβντάς ή ο καημός του χωρισμού εκφράζονται έτσι για εμάς τους Έλληνες;

Πώς να εξηγήσεις ότι εμείς θέλουμε αυτές τις μαζοχιστικές και τυραννικές στιγμές μας για να αισθανθούμε καλύτερα. Εξάλλου όταν πιάνεις πάτο μετά αισθάνεσαι καλύτερα. Λειτουργεί η άνωση, είναι νόμος της φύσης όπως και να το κάνουμε.

Σε όλη τη Μεσόγειο οι λαοί δημιουργούν τα λεγόμενα τραγούδια χωρισμού, αυτά που ακούν όταν χωρίζουν και κλαίνε με ένα μπουκάλι αγκαλιά. Η αυτά που χορεύουν για να ξεπεράσουν – προσωρινά – τον καημό τους.

Συνήθως όταν δαγκώσει κανείς τη λαμαρίνα πιστεύει διάφορα πράγματα, λογικά και μη – συνήθως παράλογα. Όταν χωρίζει, παθαίνει σοκ γιατί ποτέ δεν πίστεψε ότι θα χώριζε όντως, ή ότι όλα όσα πίστευε ήταν το λιγότερο… ανεδαφικά.

Εδώ μπαίνουν τα τραγούδια χωρισμού. Πώς αλλιώς θα πνίξεις τον πόνο, την απογοήτευση, το θυμό σου, τη ζήλια σου; Βάλε ένα ποτό, πάρε ένα τσιγάρο και παίξε στη διαπασών ένα από τα κατάλληλα για την περίσταση τραγούδια. Μετά από λίγες ώρες θα νιώσεις καλύτερα. Η τουλάχιστον θα έχεις ξεδώσει για λίγο συμπάσχοντας με το δράμα του τραγουδιστή.

Επιλογές από τραγούδια χωρισμού

Χωρίζουμε απόψε με τον Κώστα Καραφώτη, ένα θλιμμένο τραγούδι για τον πόνο του χωρισμού και τις υποσχέσεις που κάνουν τις καρδιές να ματώνουν.

Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ, από την Αντζελα Δημητρίου. Εγώ θα έλεγα πως οι χωρισμένοι δε γιορτάζουν μέχρι να το ξεπεράσουν. Οσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά…

Οι φίλοι μου χαράματα, Χάρις Αλεξίου. Θα μπορούσε να είναι και ο ύμνος των απανταχού χωρισμένων. Η Χαρούλα μιλάει για τη μοναξιά και την απογοήτευση του χωρισμένου όπως κανένας άλλος.

Δε θέλω να ξέρεις από την Αννα Βίσση. Το τραγούδι είναι τόσο θλιμμένο και έχει τόση ένταση, που αν χωρίσατε πρόσφατα και πονάτε ακόμα για το χωρισμό σας, καλύτερα να μην το ακούσετε.

Για να σε εκδικηθώ, Δημήτρης Μητροπάνος και Λάκης Παπαδόπουλος. Αν θέλετε να εκδικηθείτε κάποιον αφού έχετε χωρίσει έχετε σαφώς κάθε δικαίωμα. Απλά ο Μητροπάνος και ο Λάκης σας δείχνουν τον τρόπο να το κάνετε πετυχημένα.

Φεγγάρι μου χλωμό, Πασχάλης Τερζής. Υπάρχει κάτι πιο σκληρό να χωρίσεις και μετά να συνεχίσεις να ζεις σε ένα σπίτι άδειο από την παρουσία της αλλά γεμάτο με τις αναμνήσεις;

Για να μην τρελαθώ, Νίκος Αντύπας. Ο χωρισμός τρελαίνει το νου, οι ίδιες σκέψεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, τα γιατί της χαμένης αγάπης ζητούν βασανιστικά μια απάντηση.

Οσο για το εισαγωγικό βίντεο στο άρθρο αυτό, είναι το “Νύχτα στάσου” με τη Ζέτα Μακρυπούλια, από την ταινία Μόλις Χώρισα. Το τραγούδι είναι remix της μεγάλης επιτυχίας της Λίτσας Διαμάντη, ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια χωρισμού.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ