Ερωτικό πάθος

0

Το ερωτικό πάθος είναι σίγουρα ένα βασανιστικό και δυνατό συναίσθημα, που μπορεί  να φτάσει στα επίπεδα εξάρτησης και μανίας. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης μακριά από το έτερον ήμισυ τους. Το ερωτικό πάθος μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή ή στην απόλυτη ευτυχία: εξαρτάται πάντα από το πώς χειριζόμαστε εμείς τα πράγματα.

Το Ερωτικό Πάθος και η Ερωτική Σχέση

Tο ερωτικό πάθος έχει γίνει αντικείμενο έρευνας, αλλά έχει υμνηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα σε πολλά έργα, ποιήματα και θεατρικά. Θεωρείται μια δημιουργική δύναμη που μπορεί να μας οδηγήσει σε γόνιμες υπερβάσεις, αλλά δεν παύει να είναι και επικίνδυνη, και να μας οδηγεί σε μοιραίες αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι κάποιες από τις πιο σημαντικές τραγωδίες, όπως η Μήδεια και η Άλκηστις, έχουν γραφτεί για τις συνέπειες που έχει το ερωτικό πάθος.

Το πάθος του έρωτα βρίσκει την απόλυτη δικαίωση του όταν προχωρήσουμε σε ερωτική σχέση με το αντικείμενο του πόθου μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πάθος ζωντανό καθόλη τη διάρκεια της σχέσης, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την μακροβιότητά της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μια σχέση μπορεί ή πρέπει να στηρίζεται μόνο στο πάθος, γιατί αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε πρέπει να γίνει αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, σεβασμός, στοιχεία δηλαδή που μπορούν να διατηρήσουν την ερωτική σχέση ζωντανή και να την οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι από το ερωτικό πάθος στον ίδιο βαθμό. Κάποιοι είναι πιο καλοί στο να το ελέγχουν, ενώ κάποιοι άλλοι αφήνονται να καθοδήγουνται από αυτό. Το θέμα βέβαια είναι ότι το ερωτικό πάθος μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις και να γίνει ανεξέλεγκτο. Τότε φτάνουμε στην παθολογική ζήλια και τα εγκλήματα πάθους.

Το ερωτικό πάθος επιστημονικά

Το ερωτικό πάθος έχει μελετηθεί αναλυτικά και σε βάθος από τους επιστήμονες, γιατί επηρεάζει το μυαλό, την ψυχή αλλά και το σώμα μας. Έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνουν διάφορες χημικές μεταβολές στο σώμα μας, καθώς συμμετέχουν τόσο οι ορμόνες όσο και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν ο έρωτας φτάνει στο ζενίθ, οι ορμόνες μας αρχίζουν να παίρνουν τα ηνία και το ερωτικό πάθος μας πλημμυρίζει.

Σε αυτήν την κατάσταση, το μόνο που θέλουμε είναι η συντροφιά του αγαπημένου μας. Όταν δεν είμαστε μαζί, αισθανόμαστε στέρηση, μοναξιά, ακόμα και μελαγχολία. Οι επιστήμονες μας τονίζουν ότι το ερωτικό πάθος μπορεί να έχει την επίδραση ναρκωτικού, γιατί γεμίζει τον οργανισμό με ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μεταφέρει πληροφορίες στα κύτταρα. Η ουσία αυτή παράγεται στον εγκέφαλο, στο σημείο όπου ελέγχεται το συναίσθημα και η ανθρώπινη συμπεριφορά, άρα μας κάνει να επιζητούμε συνεχώς την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.

Όταν ερωτευτούμε, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να προκαλέσει την ίδια ευχαρίστηση με τον έρωτα και τη διέγερση εγκεφαλικών κυττάρων. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η τόνωση αυτού του συναισθήματος που μπορεί να μας διεγείρει σοβαρά και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

ζευγαρι δινει φιλι

Όσοι είναι ερωτευμένοι, παρασύρονται από το ερωτικό τους πάθος και προσπαθούν να συναντούν τον έρωτα τους συνέχεια, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να γεμίσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Είναι δηλαδή ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσουν την εξάρτηση τους.

Τι πυροδοτεί το ερωτικό πάθος;

Καρδιοχτύπια, ένταση, συναισθηματική φόρτιση: όλα αυτά είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικά του ερωτικού πάθους σε μια ερωτική σχέση. Η απουσία του άλλου μπορεί να είναι βασανιστική, να οδηγήσει σε στενοχώρια και θλίψη, ενώ η παρουσία του από την άλλη πλευρά μπορεί να γίνει αιτία χαράς και ευεξίας.

Είναι σίγουρο ότι το πάθος και ο έρωτας μπορούν να γίνουν το κέντρο του κόσμου μας, και να μας δώσουν την αίσθηση ότι είμαστε πανίσχυροι και ικανοί για τα πάντα. Από την άλλη όμως, όλοι οι ερωτευμένοι γίνονται ταυτόχρονα και αρκετά ευάλωτοι, και φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν το έτερον ήμισυ μιλήσει κάπως διαφορετικά, ή δε δώσει όση σημασία θα ήθελαν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Μερικές φορές είναι αδύνατον να λειτουργήσει κανείς σωστά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή όταν το ερωτικό πάθος καθορίζει τη ζωή του.

Ο έρωτας και το πάθος είναι χημεία και ταύτιση ψυχολογίας. Αν διαπιστώσουμε ότι ταιριάζουμε πολύ με κάποιον άνθρωπο, συνήθως επιδιώκουμε να είμαστε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο δενόμαστε ψυχικά και συναισθηματικά μαζί του, αλλά επίσης δενόμαστε και σε επίπεδο καθημερινής τριβής, με αποτέλεσμα όλα να μας φαίνονται βαριά και δυσβάσταχτα όταν δεν είμαστε μαζί του. Ακόμα και τα πιο ασήμαντα και μικρά πράγματα έχουν άλλο νόημα όταν τα κάνουμε με αυτόν που αγαπάμε.

Ερωτικό Πάθος και Μυρωδιές

Εκτός από τη χημεία, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά και στοιχεία που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μιας ερωτικής σχέσης. Η μυρωδιά είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν κάποιες μυρωδιές που μας σημαδεύουν, γιατί τις ταυτίζουμε με τον άνθρωπο μας και μας κάνουν να οδηγούμαστε σε αυτόν ακόμα και ασυνείδητα πολλές φορές. Αν η μυρωδιά μας είναι συμβατή με αυτή του συντρόφου μας, τότε αφηνόμαστε εντελώς και είμαστε απολύτως χαλαροί στη σχέση μας.

Όταν η μυρωδιά και η χημεία παίξουν το ρόλο τους, τότε το μυαλό μας και το σώμα μας αρχίζουν να χτυπούν σε τρελούς ρυθμούς. Μπορείτε απλά να πείτε ότι τότε είμαστε τρελά ερωτευμένοι, και το ερωτικό πάθος γίνεται πρόσκληση και πρόκληση. Ακόμα και ο πιο χαλαρός άνθρωπος μπορεί να χάσει τον έλεγχο του και να γίνει σκλάβος στο άγγιγμα, τη μυρωδιά και το φιλί του ερωτικού συντρόφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ