Συγκατοίκηση και έρωτας

0

Οι λέξεις συγκατοίκηση και συμβίωση τρομοκρατούν πολλούς, ειδικά τους άντρες. Γιατί όμως; Γιατί η πιο απλή και τρυφερή ανθρώπινη ανάγκη να φοβίζει;

Συγκατοίκηση και συμβίωση

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που αποφασίζουν να δοκιμάσουν τη συμβίωση και τη συγκατοίκηση έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δουν τη σχέση τους να ευοδώνει, συγκριτικά με τα ζευγάρια που μένουν χώρια.

Η εξήγηση είναι απλή: οι άνθρωποι που μένουν μαζί μοιράζονται περισσότερα πράγματα, έρχονται πιο κοντά και δεσμεύονται περισσότερο. Βρίσκουν έναν κοινό τόπο για την αγάπη και τον έρωτα, μπορούν να οργανώσουν το χώρο τους όπως θέλουν, να μην αναγκάζονται να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να είναι μαζί συνέχεια…

συγκατοικηση Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα για γνώση και αναγνώριση. Μπορείς να μάθεις πάρα πολλά για το πώς να μοιράζεσαι, να διεκδικείς αλλά και να υποχωρείς όταν πρέπει, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τα λάθη του άλλου, καθώς επίσης και τα ελαττώματα σου.

Και το πιο βασικό από όλα είναι ότι μέσα σε μια σχέση καταλήγεις να καταλάβεις τι έχει αξία στη ζωή σου και ποια πράγματα θέλεις και χρειάζεται να έχει ο σύντροφος σου.

Η συγκατοίκηση μπορεί να σε βοηθήσει να τα καταλάβεις όλα αυτα ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, γιατί μια σχέση που βιώνει συγκατοίκηση κολυμπά σε νερά βαθιά, που απαιτούν καλούς κολυμβητές, με αντοχή αλλά και πείσμα για το καλό αποτέλεσμα.

Προβλήματα στη συγκατοίκηση

Πολλες φορές ζευγάρια που αποφασίζουν να δοκιμάσουν τη συγκατοίκηση, δεν αντέχουν και χωρίζουν. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι 2 είναι οι βασικοί λόγοι:

Πρώτα από όλα, η έλλειψη δέσμευσης και αποφασιστικότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις σχέσεις κάπως επιφανειακά, αρνούνται να επενδύσουν στη σχέση, και τη βλέπουν σαν κάτι το ευκαιριακό που αν ευοδώσει ευόδωσε…αν όχι , δεν πειράζει πάμε παρακάτω.

Αυτή η λογική δείχνει συνήθως ανθρώπους που έχουν ελλειματική συναισθηματική πλευρά, δεν μπορούν δηλαδή να βιώσουν συναισθήματα σε βάθος και ουσία, γιατί φοβούνται ότι αν το κάνουν θα παγιδευτούν. Δεν υπάρχει βέβαια κάτι πιο λάθος απο αυτό, καθώς αυτή και μόνο η λογική είναι η παγίδα που έχουν οι ίδιοι στήσει στον εαυτό τους. Δε δίνουν την ευκαιρία στον άλλο άνθρωπο να δείξει ότι αξίζει και δε δίνουν και στον εαυτό τους την ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, κάτι δυνατό και έντονο..

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της συγκατοίκησης είναι ο εγωισμός. Αυτό φυσικά είναι ένα γενικότερο πρόβλημα στις σχέσεις σήμερα, καθώς πολλά ζευγάρια προτάσσουν το εγώ τους σε κάθε πρόβλημα και δεν σκύβουν πάνω από αυτό για να δούν πώς θα το λύσουν από κοινού. Και φυσικά όταν δυο άνθρωποι μένουν μαζί και το πρόβλημα διογκώνεται, τότε δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν δεν αποφασίσουν να αλλάξουν στάση και να δουν το πρόβλημα ως σχέση και ως ζευγάρι και όχι ο καθένας ατομικά.

Μυστικά επιτυχίας για επιτυχημένη συγκατοίκηση και αρμονική συμβίωση

Ο σεβασμός του προσωπικού χώρου, η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ηρεμήσει μέσα στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας ένα παιχνίδι, βλέποντας μια ταινία είναι αναγκαία συστατικά μιας πετυχημένης συμβίωσης και συγκατοίκησης.

Κανείς δεν μπορεί να μιλά 24 ώρες το 24ωρο, κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα την τέλεια διάθεση. Κι όμως οι σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη, τον έρωτα και το σεβασμό κερδίζουν, γιατί ακόμα και στις στιγμές της αναπόφευκτης γκρίνιας μπορούν να βρούν πεδίο συνεννόησης, ακόμα και αν χρειάζεται λίγη σιωπή, λίγη απομόνωση και λίγη ηρεμία.

Το μυστικό στην επιτυχημένη συγκατοίκηση είναι η συνεχής διεκδίκηση του ανθρώπου μας, έτσι ώστε να κρατήσουμε τον έρωτα ζωντανό και ακμαίο. Η συνήθεια είναι κάτι ύπουλο και μπορεί να χτυπήσει την πόρτα μας οποιαδήποτε στιγμή.

Είναι όμως στο χέρι μας το να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις παγίδες, να δείξουμε στον άνθρωπο μας πόσο τον αγαπάμε. Εξάλλου υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να ξυπνάς στο πλευρό του ανθρώπου που αγαπάς;; Αυτό μόνο η συγκατοίκηση και η αρμονική συμβίωση μπορούν να μας το προσφέρουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ