Ερωτας στο Facebook

0

Ο έρωτας στο Facebook υπάρχει και ακμάζει… Σήμερα  το Facebook έχει γίνει ένας χώρος γνωριμιών, όπου συχνά γεννιέται ο έρωτας και προκύπτουν σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο έρωτας θα μπορούσε να χτυπήσει την πόρτα μας μέσω μιας ιστοσελίδας όπως το Facebook, όπου μπορεί κάποιος να ανεβάσει τραγουδια, φωτογραφίες και να σχολιάζει όσα λένε οι φίλοι του.

Ωστόσο το Facebook είναι ένας χώρος όπου συχνάζουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο και ο έρωτας δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ.

Γιατί υπάρχει ο έρωτας στο Facebook;

facebook erotasTo Facebook και τα άλλα social media μας προσφέρουν έναν ασφαλή και αρκετά εύκολο τρόπο να δείξουμε σε αυτόν που θέλουμε το όποιο ενδιαφέρον μας, χωρίς όμως να κουραστούμε ή να εκτεθούμε ιδιαίτερα.

Όταν βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον, μπορεί να”εκτεθούμε ” και να αποκαλύψουμε πτυχές του χαρακτήρα μας που πρέπει να κρύψουμε, μια ατέλεια που πιθανόν να έχουμε στην εμφάνισή μας ή το άγχος μας.

Αντίθετα στο Facebook μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από τις δυνατότητες που μας δίνει το ίδιο το σύστημα, με τα παιχνίδια,  τα διάφορα αμφίσημα μηνύματα ή τα έξυπνα σχόλια στις φωτογραφίες των άλλων.

Πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και την ανωνυμία του facebook πολλοί πιστεύουν ότι εχουν βρει την ιδανική κρυψώνα.

Η επικοινωνία μέσω ίντερνετ διευκολύνει κυρίως τα πιο ντροπαλά άτομα , που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό και την προσωπικότητά τους να απελευθερωθούν.

Είναι πραγματικά πιο εύκολο να ανοίξει κανείς την ψυχή του, να φλερτάρει και να αποκαλύψει πράγματα για τον εαυτό του εκ του ασφαλούς.

Από την άλλη πάλι είναι εύκολο να παρουσιάσει μόνο τα θετικά σημεία του χαρακτήρα του, και να αποκρύψει τα αρνητικά, γιατί έτσι πιστεύει ότι στο Facebook θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον ως άτομο από οτι στην πραγματικότητα.

Ακόμα όμως και να βιώσει και μια απόρριψη, σε ηλεκτρονική μορφή, δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί ο άλλος μπορεί να τον απορρίψει για οποιοδήποτε λόγο. Είναι δηλαδή σαν να πιστεύει κάποιος ότι δεν τον αφορά προσωπικά γιατί ο άλλος τον απορρίπτει χωρίς να τον γνωρίζει πραγματικά.

Στο Facebook ο κάθε χρήστης μπορεί να καθορίσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό εύκολα, ενώ δεν θα το έκανε τόσο άνετα στο κοινωνικό του περιβάλλον, να προσδιορίσει αν βρίσκεται σε σχέση κάποια περίοδο ή τι είδους σχέση είναι αυτή.

Κρύβει παγίδες ο έρωτας στο Facebook;

Πολλοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι μας ενημερώνουν οτι  ο έρωτας στο Facebook μπορεί να κρύβει και πολλές παγίδες, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να δηλώσουν ψεύτικα στοιχεία με σκοπό να παραπλανήσουν, ή απλά να γίνουν αρεστοί στους άλλους.

Ακόμα και η εγκληματικότητα αυξάνεται μέσω του Facebook, γιατί κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να γοητευτεί και να ερωτευτεί κάποιον στο διαδίκτυο και μετά να πέσει θύμα αποπλάνησης ή και κακοποίησης.

Σε πιο καθημερινό βέβαια επίπεδο, ο έρωτας στο Facebook μπορεί να είναι καταστροφικός γιατί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν παύει να προσφέρει μια πλασματική εικόνα μας προς τα έξω. Στο Facebook είμαστε ό,τι δηλώσουμε και ό,τι θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω. Αν για παράδειγμα θέλουμε να τονίσουμε τα θετικά μας στοιχεία και να κρύψουμε τις αδυναμίες μας, μπορούμε εύκολα να προβάλλουμε τα χαρακτηριστικά που εμείς προτιμάμε. Οι άλλοι χρήστες που έρχονται σε επαφή με εμάς μέσω των διαφόρων γκρουπ βλέπουν ό,τι τους έχουμε προβάλλει εμείς. Επομένως ακόμα και το φλερτ και ο έρωτας στο Facebook μπορεί να είναι κατευθυνόμενα και εν τέλει δυσάρεστα.

Ανάλογα με την περίπτωση ο έρωτας στο Facebook μπορεί να είναι μια μεγάλη παγίδα που θα οδηγήσει σε εγκλωβισμό και συναισθηματικά αδιέξοδα. Ειδικά για τα νέα άτομα που έχουν μάθει να φλερτάρουν και να ζουν έρωτες μέσω του ιντερνετ, οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι, γιατί δεν έχουν αρκετές εμπειρίες από την πραγματική ζωή.

Πέρα όμως από τα πλασματικά στοιχεία και προφίλ, ο έρωτας στο Facebook μπορεί να έχει και άλλες δυσάρεστες συνέπειες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χωρίσει με άσχημο τρόπο, και είδαν μετά τις φωτογραφίες προσωπικών τους στιγμών να βγαίνουν στο Facebook και να κοινοποιούνται σε γνωστούς και φίλους. Ο έρωτας στο Facebook μπορεί κάλλιστα να γίνει εκδίκηση στο Facebook, με πολύ οδυνηρές συνέπειες για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο έρωτας γενικά μπορεί να βγάλει στη φόρα πολλά ευχάριστα και πολλά δυσάρεστα συναισθήματα. Το Facebook δεν θα μπορούσε να διαφέρει γιατί είναι μια εικονική πραγματικότητα που όμως δημιουργείται από εμάς, άρα κρύβει όλα τα καλά και τα κακά που κουβαλάμε κι εμείς μέσα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ