Ερωτόκριτος

1

Ο Ερωτόκριτος είναι μια έμμετρη ερωτική ιστορία που συνέθεσε ο Βιτσέντζος Κορνάρος το 17ο αιώνα στην Κρήτη.

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, δυο νέοι που ερωτεύονται παράφορα στη μεσαιωνική Κρήτη, είναι οι πρωταγωνιστές στο ερωτικό ποίημα αυτό.

ερωτοκριτος αρετουσα
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα σε πίνακα από τον Θεόφιλο

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Κρητικής και γενικότερα της Ελληνικής λογοτεχνίας και της λαικής μας παράδοσης. Ωστόσο, αν και το όνομα του δημιουργού Βιτσέντζος Κορνάρος αναφέρεται ρητά, δεν είναι γνωστό ποιος Κορνάρος έχει γράψει το έργο αυτό, γιατί το όνομα ήταν πολύ κοινό εκείνη την εποχή.

Οι στίχοι του Ερωτόκριτου διαδόθηκαν πρώτα προφορικά, από στόμα σε στόμα και απέκτησε έντυπη μορφή πολύ αργότερα, περίπου μισό αιώνα μετά. Από την πρώτη του έκδοση σώζεται μόνο ένα αντίτυπο που φυλάσσεται στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη της Αθήνας.

Το ποίημα του Κορνάρου θεωρείτο πολύτιμο ως δώρο για εκείνη την εποχή στην Κρήτη, και μάλιστα υπάρχουν κάποιες ιστορίες για παράδοξες μοιρασιές αντίτυπων του Ερωτόκριτου ανάμεσα σε οικογένειες. Για παράδειγμα υπάρχει μια ιστορία για 3 αδέρφια στη Σητεία που κληρονόμησαν ένα αντίτυπο αλλά επειδή κανείς δεν ήθελε να το αποχωριστεί το έκοψαν στα τρία!

Η απήχηση του έργου υπήρξε πραγματικά τεράστια στην Κρήτη, με μαντινάδες και ποιήματα που εμπνεύστηκαν από το έργο αυτό. Πολύ γνωστά έργα σύγχρονων ποιητών έχουν επηρεαστεί σαφέστατα από τον Ερωτόκριτο, όπως  ο Κρητικός του Δ. Σολωμού, ο Επιτάφιος του Γ. Ρίτσου, το Μήτηρ Θεού του Σικελιανού και ο Νέος Ερωτόκριτος του Παντελή Πρεβελάκη.

Φυσικά το έργο είχε και τους διώκτες του, κυρίως κάποιους λόγιους που διαφωνούσαν με την ιδιωματική του γλώσσα.

Ο Ερωτόκριτος διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Συναδινό το 1929, με τη μεγάλη Μαρίκα Κοτοπούλη που έπαιξε την Αρετούσα.

Ερωτόκριτος και Αρετούσα

Η υπόθεση του Ερωτόκριτου

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα έργο που τοποθετείται στην Αθήνα, ωστόσο ο κόσμος που περιγράφεται δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη ιστορική κατάσταση και πόλη, αντίθετα υπάρχουν πολλοί αναχρονισμοί, ενώ μπλέκονται στοιχεία ανατολής και δύσης.

Η Αρετούσα είναι κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Ηρακλή. Ο Ερωτόκριτος, γιος του Πεζόβουλου (σύμβουλος του βασιλιά), ερωτεύεται την Αρετούσα, αλλά δεν μπορεί να φανερώσει τον έρωτα του λόγω της θέσης του κι έτσι αρκείται να τραγουδά κάτω από το παράθυρο της.

Η Αρετούσα γοητεύεται από τον τραγουδιστή χωρίς να ξέρει ποιός είναι, αλλά ο Βασιλιάς Ηρακλής μαθαίνει τι συμβαίνει και στήνει ενέδρα στον Ερωτόκριτο για να τον πιάσει. Εκείνος σκοτώνει τους φύλακες του βασιλιά και φεύγει στη Χαλκίδα για να μην συλληφθεί.

Η Αρετούσα στο μεταξύ βρίσκει τυχαία το δωμάτιο του Ερωτόκριτου και εκεί ανακαλύπτει μια ζωγραφιά της και τους στίχους που τραγουδούσε ο Ερωτόκριτος στο παράθυρο της. Κάποια στιγμή που επιστρέφει ο Ερωτόκριτος στο παλάτι, αντιλαμβάνεται ότι η ταυτότητα του έχει πια αποκαλυφθεί και μένει στο σπίτι σαν να πάσχει από κάποια ασθένεια.

Στο μεταξύ ο Ηρακλής οργανώνει μια κονταρομαχία, και ο Ερωτόκριτος που συμμετέχει κερδίζει τον αγώνα, και το παράνομο ζευγάρι πια αρχίζει να συναντιέται κρυφά.

Ο Ερωτόκριτος ζητά το χέρι της Αρετούσας και ο Ηρακλής τον εξορίζει λόγω του θράσους του, και αρραβωνιάζει την κόρη του με κάποιον που της προξενεύει. Η Αρετούσα αρνείται το προξενιό και ο Ηρακλής τη φυλακίζει.

Τρία χρόνια αργότερα, οι Βλάχοι έρχονται να καταλάβουν την Αθήνα και ο Ερωτόκριτος με το μαγικό φίλτρο μιας μάγισσας αλλάζει εμφάνιση και μεταμορφωμένος σώζει τη ζωή του βασιλιά. Ο Ηρακλής χωρίς να ξέρει ποιος είναι, του προσφέρει το χέρι της Αρετούσας από ευγνωμοσύνη, αλλά ο Ερωτόκριτος ζητά το χέρι της κόρης του βασιλιά.

Η Αρετούσα που δεν αναγνωρίζει τον μεταμορφωμένο Ερωτόκριτο, δεν δέχεται την πρόταση του, παραμένοντας πιστή στην χαμένη αγάπη της. Ο Ερωτόκριτος χαρούμενος με την πιστή αγάπη της Αρετούσας, παίρνει το αντίδοτο και η μεταμόρφωση του χάνεται.

Στο τέλος, ο Ερωτόκριτος παντρεύεται την Αρετούσα, γίνεται βασιλιάς της Αθήνας και ο Βιτσέντζος Κορνάρος δίνει αίσιο τέλος σ΄αυτή την ιστορία αγάπης.

Ο  Ερωτόκριτος είναι ένα από τα πιο κλασικά και πιο δημοφιλή έργα γιατί πραγματεύεται την αγάπη και τον έρωτα, καθώς επίσης και τη φιλία και τις οικογενειακές σχέσεις με έναν εκπληκτικά διαχρονικό τρόπο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο Βιτσέντζος Κορνάρος από τη Σητεία, θεωρείται ο Σαίξπηρ της Κρήτης!

Οι πιο γνωστοί στίχοι του Ερωτόκριτου

Οι παρακάτω στίχοι είναι αυτοί που τραγουδούν στο εισαγωγικό βίντεο ο Βασίλης Παπακωσταντίνου και η Γεωργία Νταγάκη. Αραγε υπάρχει άντρας ή γυναίκα στην Κρήτη που να μην έχει σιγοτραγουδήσει έστω και μια φορά τους στίχους αυτούς:

Τ’ άκουσες Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα;
ο Κύρης σου μ’ εξόρισε σ’ τση ξενιτιάς τη στράτα.

Τέσσερεις μέρες μοναχά μου ’δωσε κι ανιμένω,
ύστερα να ξενιτευτώ, πολύ μακριά να πηαίνω.

Και πώς να σ’ αποχωριστώ και πώς να σου μακρύνω
και πώς να ζήσω δίχως σου τον ξωρισμόν εκείνο;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως το έργο του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα, έτσι και ο Ερωτόκριτος του Βιντσενζου Κορνάρου εν πολλοίς είναι μια παράφραση του έργου της Αρθουριανης εποχής Τριστανος και Ιζολδη, το οποίο μελοποίησε ο Ριχάρδος Βάγκνερ.
    Το Τριστάνος και Ιζόλδη (γερμ. Tristan und Isolde) είναι όπερα σε τρεις πράξεις του Ρίχαρντ Βάγκνερ, σε γερμανικό λιμπρέτο του ιδίου, βασισμένο κατά ένα μεγάλο μέρος στην ομώνυμη μυθιστορία του Γκότφρηντ φον Στράσμπουργκ. Η όπερα συντέθηκε μεταξύ 1857 και 1859 και έλαβε την πρεμιέρα της υπό την διεύθυνση του Χανς φον Μπούλο στο Μόναχο, στις 10 Ιουνίου 1865.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ