Ζήλια και έρωτας

1

Η ζήλια και ο έρωτας είναι δυο έννοιες που συχνά πάνε μαζί. Είναι πραγματικά αμφίβολο αν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να έχει ερωτευτεί και να μην έχει νιώσει ζήλια για το σύντροφο του.

Είτε γιατί κάποιος αισθάνεται ανασφάλεια, είτε γιατί είναι από τη φύση του άκρως κτητικός και γεμάτος εμμονές, η ζήλια πάντα μπορεί να βρει τρόπο να τρυπώσει και να εμφανιστεί.

Η ζήλια είναι συνδυασμός συναισθημάτων και για αυτό είναι τόσο σφοδρή και εκτός ελέγχου κάποιες φορές. Περιλαμβάνει το φόβο, την ανασφάλεια, το άγχος, το θυμό, την οργή, την απελπισία. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε τις καταστροφικές της δυνατότητες και ότι μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των ζευγαριών, αλλά από την άλλη όλοι μας θεωρούμε περίεργο να είναι κάποιος ερωτευμένος και να μη ζηλεύει ποτέ.

Προφανώς, τα πάντα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει να ζηλέψει, αλλά σαφώς μπορεί να ελέγξει το βαθμό και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η ζήλια είναι πολύ περίεργη κατάσταση γιατί ισορροπεί κάπου μεταξύ τρέλας και λογικής.

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ζηλέψει έχουν φαντασιωθεί να προκαλούν καταστροφές σαν ταύροι σε υαλοπωλείο για να εκδικηθούν αυτόν ή αυτήν που τους έκλεψε το ταίρι. Η φαντασίωση της βίας είναι λογική και αναμενόμενη και μερικές φορές δρα ηρεμιστικά. Άλλες φορές πάλι η βία μπορεί να κορυφωθεί και να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Όλοι μας ξέρουμε ότι τα εγκλήματα ζήλιας είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, αν και συνήθως είναι οι άντρες που στρέφονται κατά των γυναικών τους, ή του αντίπαλου δέους.

ποιος θα πει ότι η ζήλια εδώ είναι αδικαιολόγητη;
ποιός θα πει ότι η ζήλια εδώ είναι αδικαιολόγητη;

Η ζήλεια δεν είναι πάντα παράλογη

Ορισμένες αντιδράσεις ζήλιας ωστόσο δεν είναι παράλογες. Το αντίθετο. Είναι πολύ λογικές και αναμενόμενες, καθώς κανείς δεν μπορεί να ζει σε καθεστώς ανασφάλειας για πολύ καιρό και να καταπίνει τα συναισθήματά του. Παρακολουθήσεις, το διάβασμα μηνυμάτων στο τηλέφωνο ή στο email, σκηνές ζηλοτυπίας στο σπίτι και άλλες μορφές ζήλιας είναι συχνές και ως ένα σημείο λογικές.

Το τέρας “ζήλια”

Το μεγάλο πρόβλημα με τη ζήλια και τον έρωτα προκύπτει όταν η ζήλια είναι φανταστική. Σε πολλές περιπτώσεις ο έρωτας γίνεται εξάρτηση και εμμονή και οδηγεί τον έναν από τους δυο να βλέπει φανταστικούς εχθρούς παντού. Έστω και αν δεν υπάρχει πραγματική απειλή, κάποιοι τη βλέπουν, την τροφοδοτούν και τη συντηρούν, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος φόβος τους να γίνεται πραγματικότητα, όχι γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί εκείνοι το δημιούργησαν. Η ζήλια είναι ένα τέρας που γεννιέται από τον εαυτό του και τρέφεται από τον εαυτό του”, γράφει στον “Οθέλλο” ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και έχει εν μέρει δίκιο.

Η ζήλια είναι ταυτισμένη όμως και με την αναζήτηση της αλήθειας. Ο ζηλότυπος θέλει να μάθει αν αυτό που πιστεύει ή φαντάζεται είναι αλήθεια ή όχι. Μπορούμε όμως όλοι να αντέξουμε την αλήθεια; Όχι, για αυτό και η ζήλια στις σχέσεις δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Η ζήλια είναι δίκοπο μαχαίρι

Η ζήλια σε ανεκτά όρια μπορεί να μην σκοτώσει τον έρωτα, μπορεί να τον επαναφέρει και να τον αναζωογονήσει. Μερικές φορές οι άνθρωποι που γίνονται αντικείμενα ζήλιας από τον σύντροφό τους, αισθάνονται κολακευμένοι και αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα στη σχέση τους, ξέροντας ότι το έτερον τους ήμισυ ενδιαφέρεται για αυτούς πραγματικά.

Επειδή όμως αυτά τα παιχνίδια είναι επικίνδυνα και η ζήλια είναι δίκοπο μαχαίρι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι πάνω από όλα χρειαζόμαστε μέτρο και ηρεμία στη σχέση μας. Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός για να παίζουμε μαζί του και να τον καταστρέφουμε με τη ζήλια…


Διαβάστε περισσότερα:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ