Απιστία

0

Η απιστία είναι η λέξη που φοβούνται όλοι όσοι βρίσκονται σε μια σχέση. Για πολλούς η απιστία είναι αναπόφευκτη και πιστεύουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή ο ένας από τους δυο σε ένα ζευγάρι θα λοξοκοιτάξει, ίσως και θα λοξοδρομήσει.

Άλλοι πάλι – μεταξύ των οποίων και εγώ! – πιστεύουν ότι η απιστία είναι το αποτέλεσμα πολλών λαθών που γίνονται σε μια ερωτική σχέση. Για παράδειγμα, άνθρωποι που δε μιλάνε και δεν προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα τους έγκαιρα, σύντροφοι που επιτρέπουν να υπάρξει κενό ανάμεσα τους, που επιτρέπουν στα διάφορα θέματα της καθημερινότητας να διασπάσουν αυτό που λέγεται σχέση και έρωτας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε μια ερωτική σχέση, σπάνια κάποιος μας καλύπτει 100%. Συνήθως υπάρχουν μικρές διαφορές ή μικρά κενά που δεν κάνουν κακό όσο κάποιος το γνωρίζει και φροντίζει να το καλύπτει.

Το πρόβλημα σε ένα ζευγάρι ξεκινά τη στιγμή που ο ένας από τους δυο θα αφεθεί και θα αφήσει να μεγαλώσει το κενό. Τότε, κάθε μικρή διαφορά θα φαντάζει τεράστια, και πολλοί άνθρωποι με λίγες αναστολές θα οδηγηθούν στην απιστία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;

απιστιαΥπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια παράλληλη σχέση. Κανείς σχεδόν ποτέ δεν είναι σίγουρος για το ποιοί είναι οι λόγοι αυτοί.

Ένας λόγος για να απατήσετε το σύντροφο σας μπορεί να είναι ότι αισθάνεστε ανικανοποίητοι μέσα στη σχέση σας. Σε μια σχέση είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα και να θεωρήσει ο ένας από τους δυο οτι με την απιστία μπορεί να βρει διέξοδο, ή να αισθανθεί καλύτερα.

Αν για παράδειγμα ο ένας από τους δυο νιώσει παραμελημένος από το σύντροφο του ή ότι δεν εισπράττει πολλή τρυφερότητα και έρωτα, μπορεί να επιδιώξει να γνωρίσει κάποιον άλλο και με αυτό τον τρόπο να καλύψει μια ανάγκη του, ακόμα και αν δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του.

Υπάρχουν γενικά πολλοί και διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Αν κάποιος νιώσει μεγάλη ανασφάλεια μέσα στη σχέση του, ή αισθήματα εγκατάλειψης από το σύντροφο του τότε μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μια άλλη σχέση, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτόν το φόβο, και να νιώσει ασφάλεια.

Συνήθως αυτός ο άνθρωπος επιλέγει να κάνει παράλληλες σχέσεις με ανθρώπους που είναι κατώτεροι του, έτσι ώστε να αισθάνεται εκείνος σίγουρος και ανώτερος.

Πολλές φορές οι άνθρωποι που κάνουν πολλούς παράλληλους δεσμούς και έχουν  μία έντονη σεξουαλική διάθεση, με πολλούς ερωτικούς συντρόφους κατά βάθος θέλουν επιβεβαίωση ή έχουν αισθήματα μοναξιάς, και άγχους και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να νιώσουν επιθυμητοί και αρεστοί. Άλλες φορές υπάρχει η έντονη επιθυμία για κάτι νέο και παθιασμένο.

Γενικά ο τρίτος άνθρωπος σε μια σχέση μπορεί εύκολα να τρυπώσει όταν κάποιος αισθάνεται ότι είναι έρμαιο της σχέσης και ότι δεν έχει κανένα “λόγο” πάνω στον άλλο ή στη σχέση. Ο τρίτος άνθρωπος συνήθως λειτουργεί βοηθητικά, σαν δεκανίκι – όσο άσχημο και αν ακούγεται.

Οταν αποκαλυφτεί η απιστία

apistiaΌταν μια απιστία  γνωστοποιείται, οι συνέπειες μπορεί να είναι διαφορετικές και πολλές. Τόσο ο άνθρωποςπου έχει απατηθεί όσο και ο άλλος που έχει διαπράξει την απιστία έχουν συναισθήματα θλίψης και ενοχής, ταπείνωσης και ντροπής για διαφορετικούς όμως λόγους.

Η κρίση είναι τόσο έντονη και έρχεται τόσο σοκαριστικά γρήγορα που πολλές φορές συνοδεύεται και από μαύρες σκέψεις για αυτοκτονία και οδηγεί σε κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Η απιστία μπορεί να κλονίσει σοβαρά τη σχέση δυο ανθρώπων ακόμη και εάν πρόκειται για μία περιπέτεια της μίας νύχτας  και ακόμη και άν πραγματικά δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτόν μπήκε στη διαδικασία να απιστήσει.

Φυσικά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα, αλλά η αποκάλυψη της απιστίας είναι οδυνηρή και προκαλεί πολύ μεγάλη ένταση και πόνο και στους δύο συντρόφους.

Η πρώτη σκέψη που πρέπει να έχει αυτός που είναι απατημένος είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του και ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος για το πρόβλημα. Μπορεί για παράδειγμα ένας άνθρωπος να προσπαθεί πραγματικά μέσα σε μια σχέση αλλά να μην είναι δυνατόν να παραμείνει πιστός.

Η ευθύνη συνήθως βαραίνει αυτόν που απιστεί, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αλήθεια συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ούτε ο τρίτος άνθρωπος φταίει απαραίτητα – όλα είναι πολύ σχετικά σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο σύντροφος που έχει απατηθεί συνήθως συζητάει το θέμα αυτό πολύ συχνά και με πολλές λεπτομέρειες αν και τον πονάει, γιατί κατά βάθος προσπαθεί να καταλάβει τί έχει συμβεί. Παρόλο που είναι κουραστικό για τους άλλους -ενίοτε και για τον ίδιο τον απατημένο – είναι αλήθεια πως μόνον αν το συζητήσουν αρκετά θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν, ή να το αποδεχτούν και να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Πως να ξεπεράσετε την απιστία

Αυτό που φαίνεται ότι βοηθάει πολύ τα ζευγάρια που θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση, την απιστία και να θέσουν τη ζωή τους σε νέα βάση, κάνοντας μια νέα αρχή είναι οι σύμβουλοι γάμου.

Μερικές φορές πολλοί άνθρωποι παίρνουν κουράγιο να μιλήσουν στο σύμβουλο για όσα τους απασχολούν κι έτσι κατορθώνουν να τα βρουν με τον εαυτό τους και τον άλλο.

Σε αρκετές περιπτώσεις μία απιστία μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση των σχέσεων γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη, ή γιατί βγαίνουν όλα τα προβλήματα προς τα έξω. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που θα σας πουν ότι τελικά μετά από την παραδοχή μιας απιστίας η σχέση τους έγινε καλύτερη, πιο τίμια και επί ίσοις όροις.

Οι ερωτικές σχέσεις θέλουν  πολλή δουλειά και από τους δυο για να παραμείνουν δυνατές.  Ο έρωτας και η αγάπη είναι συναισθήματα ισχυρά, αλλά μερικές φορές δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν δυο ανθρώπους μαζί, αν και οι δυο δεν παλεύουν για να κρατήσουν τα  συναισθήματα ζωντανά και τους δεσμούς ισχυρούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ