Αγάπη δίκοπη – Δημήτρης Μητροπάνος

0

Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Αγάπη Δίκοπη, ένα ερωτικό τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1984, στο δίσκο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη “Έξοδος Κινδύνου”.

Η πρώτη ερμηνεία του Αγάπη Δίκοπη ανήκει στην Πρωτοψάλτη, ενώ ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε το τραγούδι αυτό το 1993, στο δίσκο του αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, που έχει γράψει τη μουσική του τραγουδιού.

Το Αγάπη δίκοπη είναι ένα τραγούδι που θυμίζει ότι ο έρωτας μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη περίπτωση, γιατί πολύ απλά όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και δεν μπορούν να σταθούν απέναντι σε μια ερωτική σχέση με τον ίδιο τρόπο.

Είτε γιατί όντως δεν μπορούν, είτε γιατί τελικά δεν έχουν ωριμάσει ποτέ αρκετά ώστε να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Αν κάποιος τραγουδά “δεν είμαι εγώ για προκοπή, εγώ είμαι αγάπη δίκοπη” μάλλον είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να αφεθεί… Iσως γιατί οι προδομένες αγάπες του παρελθόντος βαραίνουν τόσο πολύ στην ψυχή του που δεν μπορεί να τις αφήσει πίσω και να παραδοθεί σε μια νέα αγάπη, χωρίς να κρατά κάτι για τον εαυτό του.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να πει ποια ερμηνεία είναι καλύτερη, του Μητροπάνου ή την Πρωτοψάλτη, αφού κάθε μια είναι διαφορετική. Ο Μητροπάνος στην ερμηνεία του προσφέρει μια πιο λαϊκή αίσθηση, ενώ η Πρωτοψάλτη μια πιο σίγουρη ερμηνεία, ενός ανθρώπου που δε δείχνει τόσο εύθραυστος όσο οι στίχοι μαρτυρούν…

Αγάπη Δίκοπη – στίχοι, Δημήτρης Μητροπάνος

Στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Άλλες ερμηνείες: Δημήτρης Μητροπάνος

Ένα σπίρτο αναμμένο
στην καρδιά μου πεταμένο
φύσα το βοριά να σβήσει
πριν με κάψει και μ’ αφήσει

Σου το’ χω πει σου το ’χω πει
δεν είμαι εγώ για προκοπή
εγώ είμαι αγάπη δίκοπη
σου το’ χω πει σου το ’χω πει

Έχω αγάπη προδομένη
στην καρδιά μου κλειδωμένη
χρόνε μάστορα και γύφτο
φτιάξε ένα κλειδί και κρύφ’ το

Σου το’ χω πει σου το ’χω πει
δεν είμαι εγώ για προκοπή
εγώ είμαι αγάπη δίκοπη
σου το’ χω πει σου το ’χω πει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ