Δεν τραγουδώ παρά γιατί με αγάπησες

9

Δεν τραγουδώ παρά γιατί με αγάπησες, αυτό το ερωτικό ποίημα έγραψε η Μαρία Πολυδούρη, η ποιήτρια με το χαρακτηριστικά ερωτικό λόγο αλλά και το έντονο ανικανοποίητο συναίσθημα.

Ο έρωτας και ο θάνατος είναι βασικοί άξονες της γραφής της Πολυδούρη και η ρομαντική της φύση ευδιάκριτη σε κάθε στίχο. Το ποίημα «Δεν τραγουδώ παρά γιατί με αγάπησες» είναι μεστό από τον πηγαίο της λυρισμό αλλά και τις έντονες συναισθηματικές εξάρσεις της ποιήτριας, η οποία ήταν σαφώς επηρεασμένη από τον έρωτά της για τον Κώστα Καρυωτάκη, όσο και από την έντονα πεσιμιστική της διάθεση.

Ένα από τα πιο όμορφα και τρυφερά ερωτικά ποιήματα που έχουν γραφτεί, που αποτελεί κόσμημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Πολυδούρη ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που έζησε σε μια εποχή ανδροκρατούμενη, ούσα εξαιρετικά φιλελεύθερη, μια γυναίκα που έγραφε για να εκφραστεί αλλά και για να μεριγράψει τις ομορφιές και τον έρωτα που βλέπει γύρω της, ενώ οι άλλοι τον αγνοούν.

Το ποίημα «Δεν τραγουδώ παρά γιατί με αγάπησες» μελοποιήθηκε εξαιρετικά από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τραγουδήθηκε με την ίδια ζεστασιά και τρυφερότητα από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Δεν τραγουδώ παρά γιατί με αγάπησες – Ελευθερία Αρβανιτάκη

Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες
σε περασμένα χρόνια.
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες.

Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι’ αυτό είμαι σαν κρίνο ολάνοιχτο
κι έχω ένα ρίγος στην ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου.

Μόνο γιατί όπως πέρναγα με καμάρωσες
και στη ματιά σου να περνάει
είδα τη λυγερή σκιά μου ως όνειρο
να παίζει, να πονάει,
μόνο γιατί όπως πέρναγα με καμάρωσες.

Γιατί, μόνο γιατί σε σεναν άρεσε
γι’ αυτό έμειν’ ωραίο το πέρασμά μου.
Σα να μ’ ακολουθούσες όπου πήγαινα
σα να περνούσες κάπου εκεί σιμά μου.
Μόνο γιατί σε σεναν άρεσε.

Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.

Μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου
μου χάρισε η αυγή ρόδα στα χέρια.
Για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου
μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια,
μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΑΥΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Κ ΛΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΨΥΧΗΣ. ΒΟΥΡΚΩΝΕΙΣ Κ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣ!!! ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΑΔΟΞΑ!

  2. Είναι το ποίημα το οποίο έχει σφραγίσει ό,τι πιό γλυκό έχω νοιώσει. Την ερμηνεία την ανακάλυψα αργότερα όμως είναι τόσο δυνατή. Ο συνδυαασμός αφήνει μια ακαθόριστη γεύση στην καρδιά.

  3. Νικολάκη,
    σου εύχομαι μέσα από την καρδια μου να το νιώσεις τι εστί, για να μην έχεις απορίες και να ρωτάς τι σημαίνει…

    • Το ποιήμα της Πολυδούρη είναι κάτι σαν τη δικαίωση του απόλυτου έρωτα.. μέσα απο λεκτικές “υπερβολές” όπως ο στίχος “μονο γιατί με αγάπησες γεννήθηκα” η ποιήτρια θέλει να μας πει οτι ο έρωτας την εξαγνισε και έδωσε νόημα στην ζωή της, την Τέχνη και την ύπαρξη της.. μπορεί ο έρωτας να είναι εξιδανικευμένος, αλλά κάπως έτσι δεν είναι οι δυνατοί έρωτες; ο έρωτας καταξιώνει και μεταμορφώνει την ποιήτρια και τη ζωή της. Ζωή χωρίς έρωτα δεν μπορεί να υπάρξει, και αν υπαρξει δεν είναι αληθινή γιατί κάθε άνθρωπος ζει και βελτιώνεται μέσα από την αγάπη του άλλου. Πρόκειται για έναν ύμνο στον έρωτα, που δίνει νόημα και αξία σε κάθε πλευρά της ζωής της ποιήτριας. ο έρωτας δρα εξαγνιστικά και ομορφαίνει τη ζωή της ποιητριας “σαν κρινο ολάνοιχτο”.. αγνός και απόλυτος, ο έρωτας είναι η αρχή και το τέλος στη ζωή της.

  4. η Μαρια Πολυδουρη ηταν μια θαυμασια ποιητρια που δυστυχως εφυγε νωρις…το ποιημα αυτο ειναι καταπληκτικο κ η ερμηνεια της Αρβανιτακη μοναδικη…………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ