Ερωτας και Σινεμα

0

Ερωτας και σινεμα: Για πολλούς δυο έννοιες παράλληλες, δυο στοιχεία που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Σινεμά χωρίς έρωτα δεν μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον όχι στην τέλεια μορφή του. Γιατί χωρίς τον έρωτα στο σινεμά θα ήμαστε όλοι πιο φτωχοί – ο έρωτας είναι μαζί με το θάνατο και την εξουσία τα θέματα της καθημερινότητας της ανθρώπινης ζωής που έχουν απασχολήσει όλες τις μορφές Τέχνης περισσότερο.

Ο έρωτας όμως ξεχωρίζει γιατί συνδέεται με τις πιο όμορφες, τρυφερές και εν τέλει γήινες πλευρές του ανθρώπου. Ο έρωτας μπορεί να είναι πηγή ευτυχίας, ολοκλήρωσης, απογοήτευσης, απωθημένων, πόνου, αναταραχής, επανάστασης, υπέρβασης, αιτία πολέμου, παραφροσύνης, εγκλήματος.. Ο έρωτας χαράσσει τις ζωές των ανθρώπων και τις συνταράσσει, δίνοντας νόημα στις ημέρες τους. Ο έρωτας είναι δημιουργία τόσο στη ζώη όσο και στο σινεμά.

Το σινεμά έχει γεννήσει θρυλικά ζευγάρια έρωτα – ζευγάρια ταιριαστά και αταίριαστα, θρυλικά και αγαπημένα: Clark Gable – Vivian Leigh, Richard Gere – Julia Roberts, Laureen Bacall – Humphrey Bogart κτλ… Κάθε ζευγάρι είναι και μια νέα ιστορία, που δεν θυμίζει σε τίποτα με μια άλλη – ή που έχει τόσες ομοιότητες που μας ταράζει.

Ο έρωτας στο σινεμά είναι η απεικόνιση όλων όσων δεν μπορούμε να ζήσουμε – και μερικές φορές ευτυχώς. Είναι η απεικ όνιση του έρωτα στην τέλεια μορφή του, αλλά και στην πιο δραματική και ανυπόφορη εκδοχή του.  Εν τέλει είναι οι πολλαπλές εκδοχές των ερώτων μιας ζωής, και για αυτό μας συναρπάζει και μας καθηλώνει.

Στο μικρό αφιέρωμα στις ερωτικές και ρομαντικές ταινίες που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να  φωτίσουμε τις πλευρές του έρωτα, τις κρυφές και φανερές του στιγμές, τις άγνωστες και τις μυθικές, αυτές στις οποίες ορκίζονται οι φανατικοί του σινεμά σε όλον τον κόσμο.

Ο έρωτας στο σινεμά – Ρομαντικές Ταινίες

Όσα Παίρνει ο Άνεμος – Gone With the Wind

Gone With.the .Wind eros-erotas.gr

Η ταινία που καθιέρωσε το ζευγάρι Ρετ Μπάτλερ – Σκάρλετ ο Χάρα ως το απόλυτο ζευγάρι “Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”. Η κακομαθημένη Σκάρλετ έχει τον απωθημένο της έρωτα, ο Ρετ της κάνει όλα τα χατήρια, και η Σκάρλετ που τον “μισεί” συνειδητοποιεί ότι τον λατρεύει, μόνο όταν πια κινδυνεύει να τον χάσει. Το απόλυτο κινηματογραφικό και ερωτικό ζευγάρι!

Pretty Woman

pretty woman eros-erotas.gr

Αν η φαντασίωση των περισσότερων γυναικών είναι ο πρίγκηπας με το άσπρο άλογο, τότε μάλλον δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί το  Pretty Woman είναι η κλασική ρομαντική ταινία που έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να ονειρευτεί και να ονειροπολήσει. Ρίτσαρντ Γκιρ και Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία – παραμύθι. Πόσες φορές την έχετε δει (ειλικρινά πείτε μας!)

Η Πόλη των Αγγέλων – City of Angels

city of angels eros-erotas.gr

Το ριμεικ της ταινίας του Βέντερς “Τα φτερά του έρωτα” είναι μια ταινία με την Μεγκ Ράιαν και τον Νίκολας Κέιτζ που ερωτεύονται ωστόσο δεν μπορούν να είναι μαζί γιατί ο Κέιτζ είναι Άγγελος των Ψυχών και η Μεγκ μια κοινή θνητή γιατρός. Επειδή όμως ο έρωτας και η συντροφικότητα δεν κοιτούν τεχνικές λεπτομέρειες, ερωτεύονται και βρίσκουν τον τρόπο να ζήσουν μαζί… Εκπληκτική ατμόσφαιρα, πολύ ωραίο soundtrack, και πολύ δράμα…

Casablanca

casablanca eros-erotas.gr

Θρυλικό ζευγάρι η Ingrid Bergman και ο Humphrey Bogart σε μια κλασική ταινία που άφησε εποχή. Η Καζαμπλάνκα αφηγείται την αναζοπύρωση ενός μεγάλου έρωτα δυο προσώπων που είχαν καιρό να δουν ο ένας τον άλλο, αλλά η φλόγα έκαιγε πάντα άσβεστη. Ταινία θρύλος και απόλυτος έρωτας:  “We’ll Always Have Paris”

Άγγλος Ασθενής – the English Patient

english patient eros-erotas.gr

Και οι θεατές ακόμα κλαίνε.. Ο απόλυτος καταδικασμένος έρωτας στη σκιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα πιο ταλαντούχα και όμορφα ζευγάρια του σινεμά, ο Ρέιφ Φαινς και η Κριστίν Σκοτ Τόμας παίζουν ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια του σινεμά, σε ταινία 9 – δίκαιων – Όσκαρ. Ο έρωτας σε όλη του την ένταση και παραφορά, με την καλή έννοια… και φυσικά το χέρι της μοίρας που έρχεται για να δώσει το δικό του χτύπημα..

Fatal Attraction

fatal attraction eros-erotas.gr

Μιλώντας για έρωτα και παραφορά, το  Fatal Attraction είναι μάλλον η φοβία των  περισσότερων αντρών. Δεν είναι η κλασική ερωτική ταινία, αλλά είναι μια ταινία για τον έρωτα  που γίνεται εμμονή και τις παράνομες σχέσεις που παίρνουν περίεργη τροπή. Πάντως η Γκλεν  Κλόουζ είναι τρομαχτική!

Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα – The Bitter Moon

bittermoon eros-erotas.gr

Ο απόλυτος έρωτας που φτάνει στα άκρα. Δυο άνθρωποι που ζουν την έλξη, την εξάρτηση, το  μίσος, την αγάπη και όλες τις εκφάνσεις του έρωτα που δεν έχει όρια. Μια ταινία που μπορεί  κάποιους να τους μαγέψει και κάποιους να τους ενοχλήσει, πάντως είναι μια ταινία που δεν  περνά απαρατήρητη.

Τα Χρόνια Της Αθωότητας  – The Age of Innocence

age of innocence eros-erotas.gr

Εκπληκτικό κάστ, ερμηνείες, μουσική, σκηνοθεσία, ατμόσφαιρα.. Ο έρωτας που κρατά για μια ζωή, και όμως παραμένει ανεκπλήρωτος μπροστά στο καθήκον και τα κοινωνικά πρέπει. Μια ζωή δυστυχισμένων ανθρώπων που επιλέγουν με τη λογική σε μια κοινωνία που τους επιβάλλει πώς πρέπει να ζήσουν. Απωθημένος, τραγικός και δυνατός έρωτας και ο Μάρτιν Σκορσέζε να “κεντάει” σκηνοθετικά, σε μια από τις πιο μεγαλειώδεις ταινίες του.

Ο αόρατος εραστής – The Ghost

ghost eros-erotas.gr

Τι κι αν κάποιος πεθαίνει; ο έρωτας είναι ικανός να τον φέρει πάλι στη ζωή, έστω και με διαφορετική μορφή για να προστατεύσει τη γυναίκα που αγαπάει.. τρυφερή, ρομαντική και μελό. Ο,τι πρέπει για ερωτευμένες ψυχές.

Amelie

amelie eros-erotas.grΟ έρωτας σε Γαλλική εκδοχή, με την ονειροπολούσα και αιθεροβάμωνα Αμελί να προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο με την αγάπη.. και ο έρωτας που της χτυπά την πόρτα είναι μια ακόμα αφορμή για να προσπαθήσει η ηρωίδα να κάνει τους πάντες ευτυχισμένους γύρω της.

Titanic – Τιτανικός

titanic eros-erotas.gr

Μελό μπορεί να είναι.. δεν παύει όμως να είναι και πραγματική ιστορία η βύθιση του πλοίου οπότε όλοι κάνουμε respect… Εξάλλου όταν η ζωή και ο θάνατος μπλέκονται τόσο πολύ σε μια σκοτεινή ιστορία, είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλές ιστορίες καταδικασμένων και τραγικών ερώτων, όπως ο έρωτας του Τζάκ και της Ρόουζ στον Τιτανικό.

Brokeback Mountain

brokeback mountain eros-erotas.gr

Ο έρωτας ως γνωστόν δεν κοιτά ούτε ηλικία, ούτε κοινωνική τάξηούτε φύλα. Ο έρωτας δυο αντρών κόντρα στα κατεστημένα που θέλουν τους καουμπόι “μάτσο”… Όμορφη και τρυφερή ταινία για τον έρωτα που δεν γνωρίζει από φραγμούς και καταπιέσεις.

Στέλλα

stella eros-erotas.gr

Ο έρωτας και ο θάνατος αλά ελληνικά. Θρυλικό ζευγάρι ο Φούντας και η Μελίνα Μερκούρη, με μια γυναίκα ασυμβίβαστη και ελεύθερη, και έναν άντρα τυπικό και κτητικό. Ο έρωτας που οδηγεί στην παραφροσύνη και το φονικό… όχι τόσο σπάνιο γεγονός πια, αλλά η Στέλλα δεν παύει να είναι η απόλυτη ταινία έρωτα και πάθους στο ελληνικό σινεμά.

Προφανώς η λίστα δεν είναι πλήρης.. εξάλλου το σινεμά υπάρχει στη ζωή μας  τόσες δεκαετίες και μας χαρίζει τόσες υπέροχες στιγμές. Ο έρωτας στο σινεμά είναι ευτυχώς ανεξάντλητο θέμα και είτε μας κάνει να κλαίμε είτε να γελάμε, όλοι μπορούμε να δούμε κάποια πτυχή της ζωής μας να ξετυλίγεται κάπου εκεί..

Ακούμε και τις δικές σας αγαπημένες ταινίες για τον έρωτα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ