Όταν πίνει μια γυναίκα – Χάρις Αλεξίου

0

Η Χάρις Αλεξίου τραγουδά το Όταν πίνει μια γυναίκα, ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά τραγούδια σε μουσική Βασίλη Βασιλειάδη και σε στίχους Πυθαγόρα.

Το Όταν πίνει μια γυναίκα είναι ένα τραγούδι που έχει τη δική του ιστορία στην ελληνική μουσική, καθώς δημιουργήθηκε μια μεγάλη περιπέτεια για να καταγραφεί η φωνή της Αλεξίου στα τότε βινύλια της εποχής.

Το Όταν πίνει μια γυναίκα ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Χαρούλα Αλεξίου. Ωστόσο το διεκδικούσαν τέσσερις ερμηνεύτριες: η Λίτσα Διαμάντη, η Νάνα Χάρμα, η Καίτη Πετράκη και η Χάρις Αλεξίου.

Η Αλεξίου επικράτησε τελικά και έχει ενδιαφέρον πώς παρουσιάζει την ιστορία η ίδια η Χαρούλα:  «Κάθισα κι εγώ πλάι στο ραδιόφωνο να ακούσω το τραγούδι, δεν αναγνώρισα όμως καθόλου τη φωνή μου. Στην αρχή νόμισα ότι έτσι αλλάζει η φωνή στο ραδιόφωνο», θυμάται η ερμηνεύτρια. Δεν είχε στρεβλώσει όμως τη φωνή της το ραδιόφωνο. Το πρόβλημα ήταν άλλο…

O  δίσκος είχε κυκλοφορήσει με το όνομα της Χάρις Αλεξίου να αναγράφεται, με τη φωνή όμως της Κ. Πετράκη χαραγμένη στο βινύλιο! Ο ηχολήπτης μέσα στις τόσες δοκιμές και αλλαγές της υποψήφιας ερμηνεύτριας είχε μπερδέψει τις ταινίες. Το τραγούδι αποσύρθηκε, το λάθος αποκαταστάθηκε, και ο δίσκος κυκλοφόρησε ξανά και με τη φωνή πλέον και το όνομα της Αλεξίου.

To Όταν πίνει μια γυναίκα είναι ένα έντονο λαικό τραγούδι, ιδανικό για τη φωνή της Χαρούλας που βγάζει όλο το νταλκά και τον πόνο μιας γυναίκας που έχει προδωθεί και έχει χάσει αυτόν που αγαπά. “Έχει ζήσει κάποιο δράμα και καημό μεγάλο” γράφει ο Πυθαγόρας, και είναι όντως εκφρασμένο με ιδανικό τρόπο για μια γυναίκα που παραφέρεται σύμφωνα με τα κοινωνικά ήθη.

Ποιός όμως μπορεί να κατηγορήσει μια γυναίκα που πονά για τον έρωτα και τη σχέση της;

Ερμηνεία : Χάρις Αλεξίου
Μουσική:  Βασίλης Βασιλειάδης
Στίχοι : Πυθαγόρας

Οταν πινει μια γυναικα – Χαρις Αλεξιου, στιχοι

Όταν πίνει μια γυναίκα
κι όταν παραφέρεται
μη την επαραξηγείτε
πως πονάει δεν ξέρετε

Μου λένε πια να μη μεθώ
γιατί δεν επιτρέπεται
μα της καρδιάς μου τον καημό
εσείς δεν τον εξέρετε

Όταν πίνει μια γυναίκα
κάθε βράδυ μ΄άλλονε
έχει ζήσει κάποιο δράμα
και καημό μεγάλονε

Μου λέτε πια να μη μεθώ
γιατί δεν επιτρέπεται
μα της καρδιάς μου τον καημό
εσείς δεν τον εξέρετε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ