Σχέσεις από απόσταση

135

Οσο και αν μας φαίνεται περίεργο ή αμήχανο, οι σχέσεις από απόσταση είναι πολύ συνηθισμένες γύρω μας. Ισως βρίσκεστε ήδη σε μια σχέση εξ αποστάσεως ή σκέφτεστε αν πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτήν. Πολλές σχέσεις δεν ξεκινούν έτσι, αλλά λόγω συνθηκών, δουλειάς, σπουδών, πολλοί καταλήγουν να βλέπονται μερικές μέρες το χρόνο.

Ωστόσο, πόσο ρεαλιστική είναι μια σχέση από απόσταση;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο έρωτας από απόσταση έχει ημερομηνία λήξης που έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι σε μια συμβατική σχέση. Αναμφισβήτητα, τα ζευγάρια που ζουν χωριστά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι.

Οι σχέσεις από απόσταση κινδυνεύουν από ανασφάλεια και ζήλεια

Ο μεγαλύτερος εχθρός των σχέσεων από απόσταση είναι η ανασφάλεια, η αμφιβολία και κατά συνέπεια, η ζήλια. Η ρήξη σε μια τέτοια σχέση μπορεί να ξεκινήσει πολύ εύκολα, από κάτι μικρό και ασήμαντο, το οποίο μεγαλοποιείται λόγω της απόστασης και της έλλειψης άμεσης επικοινωνίας.

Όταν ο σύντροφος βρίσκεται μακριά, όλα μπορεί να μοιάζουν σημαντικά και ασήμαντα την ίδια στιγμή. Πολύ συχνά, η απόσταση δημιουργεί συναισθηματικό και σεξουαλικό κενό, το οποίο μπορεί να καλυφθεί –έστω και προσωρινά – από κάποιον άλλο.

Η ύπαρξη τρίτου προσώπου και μιας κρυφής σχέσης είναι σαφώς ένα από τα βασικά προβλήματα των σχέσεων από απόσταση, χωρίς να είναι και τα μοναδικά. Συνήθως, το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται οδηγεί στην αποξένωση, που είναι και η βασική αιτία χωρισμού.

Οι σχέσεις από απόσταση αντέχουν όταν είναι δοκιμασμένες

Οι σχέσεις και ο έρωτας δεν απαιτούν πάντα την καθημερινή επαφή. Πολλές σχέσεις μπορούν να διατηρηθούν έστω και από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ο έρωτας είναι φρέσκος και οι δυο σύντροφοι δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς και να δεθούν, τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, μια δοκιμασμένη σχέση που βασίζεται σε πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον, μπορεί να επιβιώσει ή ακόμα και να ανανεωθεί.

Ίσως για μερικούς ανθρώπους η απόσταση να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να καταλάβουν ότι ο σύντροφός τους είναι πράγματι ο άνθρωπος με τον οποίο θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους. Ίσως πάλι, η απόσταση και η έλλειψη να δυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ των συντρόφων, αφού θα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές τους και θα έχουν ξεπεράσει από κοινού πολλά εμπόδια.

Οι άνθρωποι που ζουν έναν έρωτα από απόσταση έχουν συνήθως μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα… φταίει προφανώς το άδειο μαξιλάρι δίπλα στο δικό τους, ή το ότι ο χάρτης δείχνει τις αποστάσεις πιο μικρές από ότι πράγματι είναι.

Πόσοι άνθρωποι ζουν και αναπνέουν για τις στιγμές εκείνες που θα πακετάρουν τη βαλίτσα τους και θα φύγουν για να συναντήσουν τον σύντροφό τους… δεν είναι εύκολο να περιμένεις κάτι τόσο πολύ, να μετράς το χρόνο αντίστροφα – και να βλέπεις ότι εκείνος πεισματικά αντιστέκεται.

ζευγαρι σε σχεση απο αποσταση στο αεροδρομιο

Τα μυστικά της σχέσης εξ αποστάσεως

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι ένα μείγμα συναισθημάτων, δεσμεύσεων και προκλήσεων. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι σχέσεις αυτές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, και αν τώρα ξεκινάτε ή βρίσκεστε ήδη σε μια σχέση εξ αποστάσεως, είναι σημαντικό να είστε εφοδιασμένοι με τις σωστές γνώσεις.

Τι να κάνω για να κρατήσει μια σχέση από απόσταση

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως έχουν συγκεκριμένες δυσκολίες που τις διαφοροποιούν από τις σχέσεις στην ίδια πόλη. Η πρωταρχική πρόκληση είναι ο φυσικός διαχωρισμός που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και αποσύνδεσης. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να κρατήσει μια σχέση από απόσταση:

Ξεπεράστε τις αμφιβολίες και χτίστε την εμπιστοσύνη

Αναπόφευκτα, οι αμφιβολίες θα παρεισφρήσουν, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση και τις προτεραιότητες. Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερώσετε ανοιχτή επικοινωνία και να ελέγχετε τακτικά ο ένας τον άλλον για να καταπνίξετε αυτές τις αμφιβολίες και να διασφαλίσετε ότι η σχέση παραμένει ισχυρή.

Διατηρήστε τακτική επικοινωνία

Η επικοινωνία αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε σχέσης, ειδικά στις σχέσεις από απόσταση. Η τήρηση τακτικού προγράμματος για κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν σανίδα σωτηρίας, γεφυρώνοντας το χιλιομετρικό χάσμα.

Συνέπεια και αφοσίωση

Το να είστε συνεπείς στις προγραμματισμένες κλήσεις ή συναντήσεις όχι μόνο αποδεικνύει τη δέσμευσή σας, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση του δεσμού. Μην ξεχνάτε ότι η αφοσίωση δεν αρκεί να λέγεται, πρέπει να αποδεικνύεται με πράξεις.

Μην κρύβετε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας

Η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας στις σχέσεις από απόσταση. Η ενημέρωση του συντρόφου σας για σημαντικά γεγονότα ή συμβάντα στη ζωή σας μπορεί να αποτρέψει τις παρεξηγήσεις. Το να μοιράζεστε τις καθημερινές σας εμπειρίες, ακόμη και αν φαίνονται τετριμμένες, μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία δεσμού.

Ξαφνιάστε τον/την με μια επίσκεψη – έκπληξη

Ενώ η ρουτίνα είναι αναπόφευκτη, ο αυθορμητισμός έχει τη γοητεία του. Οι επισκέψεις-έκπληξη μπορούν να αναζωπυρώσουν το πάθος και να υπενθυμίσουν και στους δύο γιατί επιλέξατε εξαρχής αυτό το δύσκολο μονοπάτι.

Μην ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η σχέση αυτή για σας

Ο χρόνος που περνάτε ο ένας μακριά από τον άλλο, μπορεί να σας προσφέρει μια μοναδική προοπτική. Είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεστε συχνά την αξία της σχέσης που έχετε και τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να την διατηρήσετε παρά τις αντιξοότητες.

Διατηρήστε τον προσωπικό σας χρόνο

Θυμηθείτε να έχετε μια ζωή εκτός της σχέσης. Ενώ η σχέση είναι ζωτικής σημασίας, το ίδιο ισχύει και για το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε συνεχώς για τον σύντροφό σας.

Ξεπεράστε τις διαφωνίες με κατανόηση

Οι διαφωνίες είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Ωστόσο, η αποτελεσματική επικοινωνία και η κατανόηση μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ασήμαντες συγκρούσεις και να βοηθήσουν στην επίλυση των μεγαλύτερων.

Μην αφήσετε την φυσική απόσταση να γίνει συναισθηματική

Η πραγματική πρόκληση μιας σχέσης όταν βρίσκεστε πολλά χιλιόμετρα μακριά είναι να μην αφήσετε τη φυσική απόσταση να μετατραπεί σε συναισθηματική απόσταση. Διατηρήστε την αγάπη και το πάθος ζωντανά και εργαστείτε πάντα προς ένα μέλλον όπου η απόσταση θα είναι απλώς μια ανάμνηση.

Μάτια που δεν βλέπονται… Κι όμως εξαιρέσεις υπάρχουν!

Ναι, μάτια που δε βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται, αλλά ποιος είπε ότι οι κανόνες δεν έχουν εξαιρέσεις;

Μια σχέση από απόσταση είναι μια πρόκληση όταν συμβαίνει, και μακάρι «να’ταν η απόσταση γυαλί, με μια να το σπάσω», όπως τραγουδάει ο Γιάννης Σαββιδάκης στο εισαγωγικό βιντεοκλιπ.

Ομως, όταν ο ένας παραμένει μέρος της καθημερινότητας του άλλου σε μόνιμη βάση, έστω και από απόσταση, οι δεσμοί και οι σχέσεις μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να μαραζώσουν.


Διαβάστε περισσότερα:

135 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αχ ρε παιδιά πόσο σας νιώθω.. Εγώ εδώ και 4 χρόνια έχω δεσμό με ένα παιδί από Γερμανία (Γερμανός) η αγάπη μας τεράστια.. Εδώ και τέσσερα χρόνια πάμε και ευχόμαστε και οι δύο μας. Έχουμε γνωρίσει τους γονείς ο ένας του άλλου.. Τα προβλήματα πολλά λόγο απόστασης.. έχει κάνει τόσα πολλά για μένα και κάθε φορά μου αποδεικνύει με πράξεις. και με το καινούριο έτος λέμε για συγκατικιση η θα πάω. η θα έρθει.
    Αλλά φοβάμαι ρε παιδιά φοβάμαι μην κουραστεί μέχρι τότε και με αφήσει. Φοβάμαι την σιωπή και την ριμαδα την απόσταση.. Πείτε μου τι γνώμη σας σας παρακαλώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ