Ο Δεκέμβρης του 1903 – Σωκράτης Μάλαμας

0

Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά το “Ο Δεκέμβρης του 1903” ένα ερωτικό τραγούδι που μελοποίησε ο ίδιος πάνω στους στίχους του ερωτικού ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Το ερωτικό συναίσθημα που διακατέχει τον ποιητή είναι εμφανές σε όλο το έργο του και διαπερνά την καθημερινότητά του, χρωματίζοντας τις σκέψεις και τα λόγια του.

Παρόλο που ο Καβάφης δεν αντιμετωπίζει τον έρωτα με την ένταση άλλων δημιουργών και παρόλο που δεν αντιλαμβάνεται το ερωτικό συναίσθημα ως το απόλυτο μέτρο δικαίωσης της ζωής και της ποιητικής του δημιουργίας,  αποδέχεται όμως την καταλυτική επίδραση που έχει στη ζωή του, καθώς το αντικείμενο του πόθου του έχει κυριεύσει το μυαλό, την ψυχή, τα όνειρα, τη σκέψη και τα λόγια του, γενικά τη ζωή του.

Η απόκρυψη και η αμφισημία που χαρακτηρίζουν την εξύμνηση του έρωτα από τον Καβάφη, οφείλεται στην γνωστή ιδιαιτερότητα του ερωτικού του πάθους κάτι που κάνει ακόμα πιο δυνατό τον πόθο και το συναίσθημά του.

Ο Καβάφης αφήνει τον έρωτα να τον κυριεύσει και εκφράζει κι αυτός τα συναισθήματά του μέσα από τους στίχους του. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει μελοποιήσει το ποίημα αυτό σε μια πραγματικά αξιέπαινη και συγκινητική προσπάθεια.

Ο Δεκέμβρης του 1903 – Σωκρατης Μαλαμας – Στιχοι

Κι αν για τον έρωτά μου δεν μπορώ να πω —
αν δεν μιλώ για τα μαλλιά σου, για τα χείλη, για τα μάτια·
όμως το πρόσωπό σου που κρατώ μες στην ψυχή μου,
ο ήχος της φωνής σου που κρατώ μες στο μυαλό μου,
οι μέρες του Σεπτέμβρη που ανατέλλουν στα όνειρά μου,
τες λέξεις και τες φράσεις μου πλάττουν και χρωματίζουν
εις όποιο θέμα κι αν περνώ, όποιαν ιδέα κι αν λέγω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ