Θάλασσες – Δημήτρης Μητροπάνος

0

Τα τραγούδια μπορούν να αποτυπώσουν συναισθήματα, να δημιουργήσουν μνήμες και να συνδέσουν ανθρώπους μεταξύ τους. Το «Θάλασσες» είναι ένα τραγούδι που έχει συνδεθεί με την αξέχαστη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, αλλά λίγοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό.

O Δημήτρης Μητροπάνος ερμήνευσε το «Θάλασσες» το 1992 στο δίσκο «Η Εθνική μας μοναξιά» με τραγούδια του Μάριου Τόκα. Ομως η πρώτη εκτέλεση ήταν από την Kωνσταντίνα στον προσωπικό της δίσκο “Τραγούδια για την Κωνσταντίνα” το 1987.

Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου έδωσε νέα ζωή στο “Θάλασσες,” και το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία. Το άλμπουμ «Η Εθνική μας μοναξιά» πούλησε περισσότερα από 160.000 αντίτυπα τη δεκαετία του 1990 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Τόσο το τραγούδι αυτό, όσο και η ευρύτερη συνεργασία του Μητροπάνου με τον Μάριο Τόκα, έδωσαν νέα πνοή στην καριέρα του, που την εποχή εκείνη είχε παρουσιάσει καμπή μετά από 2 αποτυχημένες δισκογραφικές δουλειές.

«Θάλασσες», ένα διαχρονικό αριστούργημα

Το τραγούδι “Θάλασσες” είναι ένα από τα πιο όμορφα και συγκινητικά ερωτικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής. Η ερμηνεία του Μητροπάνου είναι αριστουργηματική και οι στίχοι του Σαράντη Αλιβιζάτου είναι γεμάτοι πάθος και λυρισμό. Το τραγούδι είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που θα συνεχίσει να αγαπιέται από το κοινό για πολλές γενιές.

Το τραγούδι “Θάλασσες” είναι ένα ερωτικό τραγούδι που μιλά για έναν άντρα που έχει χάσει την αγάπη της ζωής του. Η γυναίκα αυτή ήταν σαν θάλασσα για τον άντρα, γεμάτη πάθος και δύναμη. Ο άντρας θυμάται τα όμορφα καλοκαίρια που πέρασε μαζί της και θρηνεί την απώλειά της.

Στο τραγούδι, ο Σαράντης Αλιβιζάτος αποδίδει φόρο τιμής στον Μενέλαο Λουντέμη με τον στίχο «ένα ποτήρι θάνατο θα πιω,» ο οποίος είναι εμπνευσμένος από μια δική του φράση.

Ο Μητροπάνος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση: λαϊκός τραγουδιστής με έντονο το συναισθηματικό τόνο, που κρύβει μια πολύ ιδιαίτερη τρυφερότητα. Είναι πραγματικά άξιο λόγου πώς μπορεί να συνδέει τη λαϊκή του φωνή με το ερωτικό τραγούδι, αλλά στις «Θάλασσες» έχουμε την ιδανική εκτέλεση μιας λαϊκής μπαλάντας.

Οι θάλασσες είναι ένα τραγούδι χωρισμού, για όσα δεν έχουν ειπωθεί σε μια σχέση, για όσα θεωρήθηκαν δεδομένα χωρίς όμως να είναι. Και κάπως έτσι φτάνουμε μερικές φορές να χάνουμε ό,τι αγαπάμε και τότε να καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ήταν ωστόσο για εμάς. Τότε όλα γίνονται αβάσταχτα, τα καλοκαίρια, οι μέρες είναι βαριές…

Συνθέτης: Μάριος Τόκας
Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος

Θάλασσες – στίχοι

Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες
Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια
με τρικυμίες και με βροχές
με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια
θα ονειρεύεσαι ότι θες

Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω,
απόψε να μεθύσω
Τα καλοκαίρια πες μου πως μπορώ
μονάχος μου να ζήσω

Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω
απόψε να μεθύσω
σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω,
θα βγω να σε ζητήσω

Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες
Θα σ’ αγαπώ, μη μου συννεφιάζεις
σαν αμαρτία και σαν γιορτή
Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις
ό,τι με λόγια δε σου ‘χω πει


Σημείωση. Με τον ίδιο τίτλο υπάρχει επίσης το τραγούδι «Θάλασσες» με τον Ηλία Κλωναρίδη, ένα επίσης όμορφο αλλά τελείως διαφορετικό τραγούδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ