Ερωτική επιθυμία ή αγάπη; Τι είναι πιο δυνατό;

0

Η ερωτική επιθυμία για σεξ και η αγάπη μπορεί να φαίνονται άρρηκτα συνδεδεμένα, αλλά μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι στα βάθη του μυαλού μας είναι πολύ διαφορετικά πράγματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών που ήταν παντρεμένοι για 21 χρόνια κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα εξετάστηκαν σε αντιπαράθεση με παλιότερη έρευνα του 2005, όπου συμμετείχαν 17 νέοι άνδρες και γυναίκες, που είχαν ερωτευτεί πρόσφατα. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και οι εγκέφαλοί τους εξετάστηκαν με μαγνητική τομογραφία (MRI).

Οι επιστήμονες προσπάθησαν με την έρευνα αυτή να εντοπίσουν τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ερωτική επιθυμία και την αγάπη. Αναφερόμαστε στην ερωτική αγάπη, για να μη γίνει σύγχυση με τη μητρική αγάπη ή άλλες μορφές της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αναπάντεχα:

«Προς έκπληξή μας, τα κέντρα που συνδέονται με την έντονη ρομαντική αγάπη ήταν ως επί το πλείστον στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, ενώ τα εγκεφαλικά κέντρα που συνδέονται με την ερωτική επιθυμία ήταν ως επί το πλείστον στα αριστερά,” δήλωσε η Λούσι Μπράουν του Albert Einstein College of Medicine.

Τα αποτελέσματα των απεικονίσεων του εγκεφάλου απαντούν σε μακροχρόνια ερωτήματα για το αν η αναζήτηση του έρωτα και του σεξ είναι διαφορετικές συναισθηματικές αναζητήσεις ή αν ο έρωτας είναι απλώς η προθέρμανση που απαιτείται πριν από τη σεξουαλική διέγερση.

sex kai erotasΤα ευρήματα δείχνουν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος κοιτάζει μια φωτογραφία του αγαπημένου της ή της αγαπημένης του, δεν ταυτίζονται με τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Αυτό διαπίστωσε από τις μελέτες του ο Dr. Arthur Aron του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης . Η ερωτική επιθυμία και η ρομαντική αγάπη αφορούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι όσο μια σχέση γίνεται πιο δυνατή συναισθηματικά, το μυαλό μας αντιδρά διαφορετικά:

«Βρήκαμε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου όπου η δύναμη της νευρικής δραστηριότητας άλλαξε με τη διάρκεια της ερωτικής σχέσης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις είναι δυναμικές με την πάροδο του χρόνου, αλλά αρχίζουμε να κατανοούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο καθώς μια σχέση αγάπης ωριμάζει».

Η αγάπη κερδίζει

Οι ερευνητές (νευρολόγοι, ανθρωπολόγοι και ψυχολόγοι) ανακήρυξαν την αγάπη ξεκάθαρη νικήτρια σε σχέση με την επιθυμία για σεξ (ερωτική επιθυμία), όσον αφορά την απίδραση τους στο ανθρώπινο μυαλό.

«Η ρομαντική αγάπη είναι μια από τα πιο ισχυρές καταστάσεις όλων των ανθρώπινων εμπειριών», δήλωσε η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers. “Είναι σίγουρα πιο ισχυρή από τη διάθεση για σεξ.”

Άλλες μελέτες δείχνουν, ότι έως και 40% των ανθρώπων που έχουν απορριφθεί στην αγάπη πέφτουν σε κλινική κατάθλιψη. “Ανδρες και γυναίκες που έχασαν τη σχέση τους μπορεί να σκοτώσουν μερικές φορές τους εαυτούς τους ή κάποιον άλλο”, δήλωσε η Φίσερ.

Επομένως όσο και αν το σεξ είναι σημαντικό στη διατήρηση μιας ερωτικής σχέσης, οι άνθρωποι φαίνεται ότι βρίσκουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και παρηγοριά στην αγάπη και στον έρωτα, παρά στο σεξ.

Κατά μια έννοια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το σεξ προσφέρει μια μάλλον πρόσκαιρη ικανοποίηση. Αντίθετα η αγάπη μπορεί να διαρκέσει για όσο χρόνο επιθυμούμε, και αν το παλέψουμε αρκετά, ίσως και για πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ